Bankerna tackar dig för dina 10000:-!

Inte helt oväntat så kom delårsrapporterna från de stora svenska bankerna. Ett kassa-flow utan dess like!

Vinster på 9 miljarder där, 4 miljarder här, 3 miljarder till vänster och 4 miljarder till höger! Inga dåliga vinster på ett kvartal! Egentligen så tycker jag att det är toppen att våra banker står sig starka när det är så svajigt i Europa med ekonomin!

På något sätt är våra banker en garant för att hålla Sveriges ekonomitåg på rälsen i rätt hastighet i såväl motvind som medvind.

Men ett litet räkneexempel; säg att storbankerna nu tillsammans har ca 22 miljarder kronor i vinst andra kvartalet. Det innebär ca 88-90 miljarder i vinst på ett år! Eller omräknat på varje svensk invånare så blir det 10 000 kronor!

10 000 kronor är ingen dålig present till bankerna från dig.Trots att de har dragits med förluster i Baltikum så når de dessa resultat i alla fall! Jag vet inte vad som är normalt i sparande eller i lånekostnad för en svensk. Men bara som ett kul exempel; säg att du betalar 60000 kronor i ränta per år och du sparar några tusen kronor med ett en eller ett par hundralappar som ränta till dig på ett år. Glöm inte bankerna tjänar ca 10 000 kronor på dig under samma tid. Rätt eller fel, högt eller lågt?

Jag brukar inte sympatisera med politiker i allmänhet men i vissa frågor så får vi ju lite till mans en aha-känsla. Finansminister Anders Borg har faktiskt ihärdigt hållit en ganska hård linje mot bankerna där han menar att de tjänar för mycket pengar i förhållande till vad de kan erbjuda kunderna. Och här håller jag med!

Jag tror definitivt att bankerna tackar dig för hjälpen för dina 10000:-, en klapp på axeln vid nästa besök. Ja just det jag glömde ju säga en klapp på axeln vid nästa telefonsamtal för du ska ju inte gå till banken. Än mindre ta ut pengar där eller besvära banken med att växla pengar. Nej fy det kostar ju banken bara en massa pengar! Vad trodde du? Såna bankärenden får du göra i din affär istället! Fortsätt gör dina övriga bankärenden via telefon eller internet du måste ju tänka på banken. Och du Agda 93 år, din service finns ju dygnet runt på internet visst är det fantastiskt! Och för all del så får ju vi kunder ta del av de fina bank-loggorna på golftävlingar i Barsebäck eller tennisevent i Båstad!

Utnyttja läget nästa du gång du förhandlar och jämför med banker för det finns marginaler för banken och för Dig glöm inte det!

Må gott, lev väl

Tobias

Annonser

En kommentar på “Bankerna tackar dig för dina 10000:-!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s